PELUANG
DAN CABARAN
Peluang
Ø Industri hotel dan
pelancongan ialah penyumbang kedua terbesar kepada perdagangan luar (perolehan pertukaran
asing) dan KDNK;
Ø Industri ini bersifat
intensif buruh dan pasarannya pelbagai.
Ø Bidang ini memerlukan
pekerja yang terlatih untuk memenuhi peluang pekerjaan
Ø yang disediakan;
Ø Lulusan bidang ini
layak bekerja di industri perkhidmatan yang berkaitan;
Ø Kelulusan
diterima sejagat.
Cabaran
1.
Industri
ini baru dan sedang berkembang. Satu masalah yang dihadapi ialah kekurangan
tenaga pengajar yang berpengalaman;
2.
Umum
melihat bidang pengajian ini sebagai berkaitan dengan kemahiran dan kurang menekankan
aspek akademik;
3.
Keperluan
untuk membangunkan imej positif bidang ini;
4.
Keperluan
untuk mendidik masyarakat kerana mereka kurang kefahaman tentang bidang ini;
5.
Pulangan pelaburan adalah rendah dan lambat,
tambahan pula pakej gaji
tidak dapat mengekalkan staf yang berpengalaman
dan mahir;
6.
Perantisan
masih diamalkan: lulusan memulakan kerjaya mereka pada
tahap yang rendah;
7.Turun naik industri
mengakibatkan ketidakstabilan pekerjaan.
MATLAMAT PENDIDIKAN / OBJEKTIF AM KURSUS PENGAJIAN HOSPITALITI,
PELANCONGAN DAN SENI KULINARI
Untuk melahirkan profesional dalam bidang
hospitaliti, pelancongan & seni kulinari yang beretika, berkebolehan dan mampu
bersaing dalam disiplin berkenaan serta:
1. Dilengkapi pelbagai kemahiran yang sesuai
dengan industri;
2. Mampu bekerja dalam berbagai-bagai sektor
perkhidmatan;
3. Mampu menyumbang kepada pertumbuhan
dan pembaikan berterusan industri dengan menggunakan keupayaan perancangan
taktikal dan strategik.
HASIL PEMBELAJARAN / OBJEKTIF KHUSUS
Selepas menamatkan kursus pengajian di
pelbagai tahap, lulusan akan berupaya
untuk:
Seni Kulinari
Sijil
1. Menyediakan dan menghasilkan sajian
mengikut piawai yang dikehendaki;
2. Mengikuti pembelajaran seterusnya
di tempat kerja untuk peningkatan kerjaya
atau pendidikan pada masa hadapan.
Diploma
1. Merancang, mengguna, melaksanakan dan
menyelia tugasan yang diberikan;
2. Berterusan meningkat dan perkukuh diri
melalui pembelajaran seumur
hidup;
3. Memperkukuh kualiti industri
melalui latihan dan pembangunan;
4. Mempamerkan kemahiran kepimpinan pada
tahap penyeliaan;
5. Mengamalkan sistem keselamatan,kawalan
kebersihan dan kebersihan
makanan.
Ijazah Sarjana Muda
1. Menjalankan pelbagai fungsi pengurusan
dalam operasi dapur;
2. Menjalankan penyelidikan dan jawatan
dan kemajuan kerjaya dalam industri;
6. Menggunakan dan menilai semula prinsip
dan kemahiran pengurusan
dalam industri;
7. Mengenal pasti dan menilai kepelbagaian
budaya dan berkomunikasi secara berkesan dalam pelbagai konteks budaya.
REKA BENTUK KURSUS PENGAJIAN
Sijil
Menyediakan pelajar dengan kemahiran yang
diperlukan di tahap kemasukan alam
pekerjaan dalam industri, serta
peluang pendidikan berterusan untuk pembangunan kerjaya.
Diploma
Menyediakan pelajar dengan kemahiran untuk
mencari pekerjaan dalam industri di peringkat penyeliaan dan pengurusan rendah.
Ijazah Sarjana Muda
Menyediakan pelajar dengan kemahiran praktikal
yang diperlukan serta pengetahuan teori untuk mencapai kedudukan pengurusan.
Struktur kursus pengajian dilampirkan dalam
Jadual 1, 2 dan 3.
KELAYAKAN BIDANG HOSPITALITI, PELANCONGAN DAN SENI KULINARI
Sijil dan Diploma
Kelayakan dalam bidang hospitaliti,pelancongan
dan seni kulinari bagi paling tinggi dalam kesihatan, keselamatan dan etika;
7. Mengamalkan motivasi dan pembangunan
diri, dan mencari
peluang pembelajaran seumur hidup.
Ijazah Sarjana Muda
1. Mengenal pasti dan mengutamakan pelanggan
dan keperluan mereka;
2. Menganalisis dan menilai pengaruh persekitaran
perniagaan hospitaliti;
3. Menggunakan dan mengkaji semula prinsip
operasi pengurusan hospitaliti;
4. Mengenal pasti dan menilai maklumat
untuk membuat keputusan;
5. Menggunakan dan mengkaji semula prinsip
pengurusan sumber manusia;
6. Mengenal pasti dan menilai kepelbagaian
budaya dalam kumpulan kerja dan pelanggan;
7. Menggunakan prinsip pengurusan perakaunan;
8. Mentafsir konsep pemasaran dan membuat
perancangan pemasaran;
9. Menggunakan teori pengurusan dalam industri
hospitaliti.
Pelancongan
Sijil
1. Merancang, menyusun dan menyelaras
aktiviti pelancongan;
2. Mengendalikan semua khidmat pelancongan
dan melaksanakan fungsi di hadapan kaunter;
3. Menjalankan latihan sambil bekerja dalam
industri pelancongan pada tahap pengoperasian dengan peluang untuk meningkat ke
tahap penyeliaan;
4. Berketrampilan dalam aspek pengoperasian
industri pelancongan;
5. Mematuhi kod perlakuan profesional;
6. Menjalankan pembelajaran berterusan di tempat bekerja untuk peningkatan kerjaya
atau pendidikan masa depan;
7. Mengendalikan sistem tempahan berkomputer.
Diploma
1. Melakukan tugas dan tanggungjawab operator
pelancongan;
2. Merancang, menjalankan, melaksanakan
dan menyelia tugasan yang diberi;
3. Berterusan meningkat dan memperkukuhkan
diri melalui pembelajaran sepanjang hidup;
4. Menyumbang untuk meningkatkan kualiti
industri pelancongan melalui latihan dan pembangunan;
5. Mempamerkan kemahiran kepimpinan pada
tahap penyeliaan;
6. Memahami konsep yang berkaitan dengan
industri pelancongan;
7. Mematuhi kod perlakuan profesional;
8. Menjalankan latihan sambil bekerja dalam
industri pelancongan di tahap penyeliaan dengan peluang untuk memikul
tanggungjawab peranan pengurus rendah;
9. Mengendalikan sistem tempahan berkomputer.
Ijazah Sarjana Muda
1. Menjalankan pelbagai fungsi pengurusan;
2. Melatih staf rendah di semua peringkat
industri pelancongan;
3. Menjalankan penyelidikan dan pembangunan
operasi pelancongan,pembangunan destinasi pelancongan dan projek pelancongan
yang lain;
4. Mematuhi kod perlakuan profesional;
5. Membangunkan kemahiran boleh pindah
untuk tahap kemasukan jawatan dan kemajuan kerjaya dalam industri;
6. Menggunakan dan menilai semula prinsip
dan kemahiran pengurusan
dalam industri;
7.Mengenal pasti dan menilai kepelbagaian
budaya dan berkomunikasi secara berkesan dalam pelbagai konteks budaya.
REKA BENTUK KURSUS PENGAJIAN
Sijil
Menyediakan pelajar dengan kemahiran yang
diperlukan di tahap kemasukan alam pekerjaan dalam industri, serta peluang pendidikan
berterusan untuk pembangunan kerjaya.
Diploma
Menyediakan pelajar dengan kemahiran untuk
mencari pekerjaan dalam industri di peringkat penyeliaan dan pengurusan rendah.
Ijazah Sarjana Muda
Menyediakan pelajar dengan kemahiran praktikal
yang diperlukan serta pengetahuan teori untuk mencapai kedudukan pengurusan.
Struktur kursus pengajian dilampirkan
dalam Jadual 1, 2 dan 3.
KELAYAKAN BIDANG HOSPITALITI, PELANCONGAN DAN SENI KULINARI
Sijil dan Diploma
Kelayakan dalam bidang hospitaliti, pelancongan
dan seni kulinari bagi peringkat sijil dan diploma adalah seperti
berikut:
ü Sijil dalam Pengurusan Kerja Depan
ü Diploma dalam Latihan Ketua /Chef
ü Ijazah Sarjana Muda
ü Kelayakan bagi
peringkat ijazah adalah,sebagai contoh, adalah sama ada;
ü Bachelor Hospitaliti (Khidmat Makanan) atau
ü Bachelor Khidmat Makanan
Hospitaliti:
§ Operasi Hotel (C)
§ Pengurusan Hotel
(D/B/M)
§ Operasi Makanan &
Minuman (C)
§ Pengurusan Makanan
& Minuman (D)
§ Pengurusan
Hospitaliti (B/M)
§ Pengurusan Hotel
& Resort (D/B/M)
§ Pengurusan Resort
(D/B/M)
§ Operasi Khidmat
Makanan (C)
§ Pengurusan Khidmat
Makanan (D/B/M)
§ Pengurusan Kelab
(D/B)
§ Pemgurusan Acara
(D/B/M)
§ Pengurusan Runcit
(D/B/M)
§ Pembahagian Bilik
(C/D)
§ Gastronomi (B/M)
Pelancongan:
§ Kajian Pelancongan
(C)
§ Pengurusan
Pelancongan (D/B/M)
§ Pengurusan Rekreasi
& Santai (D/B/M)
§ Perancangan &
Pembangunan (D/B/M)
§ Jurupandu Pelancong
(C/D)
§ Tempahan &
Ticketing (C)
§ Operasi Melancong (C)
§ Operasi Pelancongan
(C/D)
§ Pengurusan
Acara (D/B/M)
Seni Kulinari:
§ Latihan Tukang Masak
(C/D)
§ Pengeluaran Makanan
(C)
§ Kemahiran Kulinari
(C)
§ Seni Kulinari
(C/D/B/M)
§ Seni Pastri (C/D/B)
§ Baking (C/D)
§ Pastri & Bakeri
(C/D/B)
§ Pengurusan Katering
(D/B/M)
§ Pengurusan
Pengeluaran Makanan (D/B)
§ Katering Pelanggan
Institusi (D/B)
§ Penyediaan Makanan
(C)
S = Sijil;
D = Diploma;
B = Sarjana Muda;
M = Sarjana.
Laluan pembelajaran dijelaskan dalam Jadual
4.
KAEDAH PENGAJARANPEMBELAJARAN
Kaedah pengendalian kursus pengajian merangkumi
kuliah, kumpulan diskusi, pengajaran praktikal (makmal), projek, seminar,
tutorial, kerja lapangan, kelas
penyelesaian masalah atau pembelajaran
kendiri.
Latihan industri merupakan bahagian penting
kursus pengajian dan memberi
peluang kepada pelajar memperoleh pengalaman
industri dalam pelbagai
sektor industri.
PENILAIAN PELAJAR
Proses penilaian pelajar hendaklah berdasarkan
prestasi atau keupayaan, seperti portfolio, projek, pembentangan, demonstrasi,
penilaian rakan sekursus, penilaian pelajar (peperiksaan akhir), refleksi
peribadi dan disertasi (peringkat ijazah).
KELAYAKAN MASUK
Kelayakan masuk minimum*:
Sijil
SPM/SPMV atau yang setara
Diploma
· SPM/SPMV dengan 3
kredit atau yang
setara;
atau
· Sijil dalam bidang
berkaitan dengan
SPM 2 kredit;
Atau
· 3 tahun pengalaman
yang diiktiraf
(RPL)
Ijazah Sarjana Muda
· STPM dengan 2
prinsipal, atau
· Diploma dengan CGPA
2.50 atau lebih tinggi
Pascaijazah
· Ijazah;
atau
· Diploma dengan 5
tahun pengalaman dalam peringkat pengurusan yang diiktiraf (RPL)
STAF AKADEMIK
Nisbah staf akademik kepada pelajar:
Sijil : 1 : 24
Diploma : 1 : 24
Ijazah : 1 : 18
Kelayakan staf akademik untuk pelbagai
tahap pengajian
Ijazah
· Sarjana (50%)
· Sarjana Muda atau
· Diploma dengan
pengalaman pengurusan selama 5 tahun (untuk mata pelajaran bukan akademik sahaja)
tertakluk kepada penilaian sejawat.
Diploma / Sijil
· Sarjana Muda atau
· Diploma dengan
pengalaman pengurusan selama 5 tahun (bagi mata pelajaran bukan akademik
sahaja) tertakluk kepada penilaian sejawat.
Peratusan staf sambilan tidak melebihi
40% daripada jumlah staf keseluruhan.
*Calon yang diterima masuk dengan kelayakan rendah daripada apa
yang ditetapkan oleh kementerian hendaklah dimaklumkan bahawa mungkin
mereka
tidak akan layak mendapat pinjaman daripada kerajaan atau swasta dan sijil
kelulusan mereka tidak diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan
Awam.
Jadual
1: Reka Bentuk Komponen Profesional Kursus Pengajian Seni Kulinari
JADUAL 4: LALUAN PENDIDIKAN BAGI KURSUS PENGAJIAN BIDANG
HOSPITALITI,
PELANCONGAN
DAN SENI KULINARI
Ipta manakah yg menawarkan seni kulinari? Adakah uitm sahaja? Tolong saya buat keputusan .saya lepasan spm.saya minat dgn seni kulinari .apa patut saya buat?harap dapat balas text saya
ReplyDeleteuum menawarkan kos hospitaliti dan pelancongan.
Deleteuum menawarkan kos hospitaliti dan pelancongan.
Deletekoyuki, stakat saya dah survey, UUM dan Kolej University Insaniah..masih lagi mencari..
ReplyDeletesaya minat bidang pelancongan dan masih mencari ipta yg menawarkan bidang pelancongan selain uitm. mohon bantu saya
ReplyDeleteSelain dr uum dan kolej u insaniah di mana lagi ?
ReplyDeleteMohon pencerahan , seni kulinari dan seni pastri berada di bawah bidang perkhidmatan atau perniagaan ? Ataupun kedua2 nya sekali ? Mohon respon . :)
ReplyDeleteMohon pencerahan , seni kulinari dan seni pastri berada di bawah bidang perkhidmatan atau perniagaan ? Ataupun kedua2 nya sekali ? Mohon respon . :)
ReplyDeleteBaru tamat diploma culinary arts.ingin sambung peringkat ijazah..
ReplyDeleteUniversiti mana perlu saya pohon.
mohon pencerahan.
Terima kasih.
Saya minat dalam bidang kulinari.Jadi boleh kah saya mahu bekerja dalam bidang kulinari
ReplyDelete